torsdag 5. april 2012

Brännässlor


Alla tror väl att brännässlor bara är plågsamma och i vägen på betet. Hästarna äter dom inte medans dom står på rot, och man bara brinner sig på dom. Vissa hälso-guruer envisas på att göra nässelsoppa och dricka nässelte, men vad för nytta kan nässlan ha för en häst?

Låt mig svara den frågan med följande näringsinnehåll:


Aminer (acetylkolin, betain, kolin, lecitin, histamin, serotonin), flavonoider (isorhamnetin,Kaempferol, quercetin), lignaner, upp till 20 procent mineraler (inklusive kalcium, kalium, järn och kisel), vitamin A, B2, C och K1, organiska syror, skopoletin (isolerad frånblommor), beta-sitosterol och andra växtsteroler, polysackarider, lektiner (inklusiveagglutinin) och tanniner.Nässlablad är också en rik källa av kisel. Det mesta av kisel förekommer i brännhåren, innehållande aminer (histamin, serotonin, acetylkolin,5-hydroxitryptamin), myrsyra, smörsyra och ättiksyra


Behöver jag säga mer? :) Bra källa för en hel hög nyttiga saker, och naturligt dessutom. Vad behövs göras då?
Gå med röjsågen och slå ner nässlorna innan dom blommar, men dom får inte vara alldeles for höga. Ungefär knähöjd eller till nöd så höga som till låren får dom vara, inte högre. Låt dom torka där dom ligger, flytta dom till ett badkar och hacka dom med en kantklippare med trimmer-tråd, och samla dom sen i sopsäckar! Sen ger man några goda nävar om dagen. Dom flesta hästar uppskattar smaken på dom direkt när dom är torkade och dom inte brinner sig på brännhåren på nässlan längre!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar